De Wakkerschudders van Proversie zijn samen goed voor bijna 100 jaar improvisatie-ervaring. Stuk voor stuk genieten we enorm van het werken met zakelijke teams en in de jaren dat we dit werk mogen doen, hebben we een grote hoeveelheid energieke en vooral effectieve werkvormen leren kennen en leren inzetten.

Onze werkwijze is altijd gebaseerd op inhoudelijke voorbereiding die we combineren met wat we in de workshop zien gebeuren. En omdat de dynamiek in elke groep anders is, is de Wakkerschudworkshop ook nooit hetzelfde. Dat noemen we gaan maatwerk, dat noemen we momentwerk.

Afhankelijk van de groepsgrootte komen we met één of twee Wakkerschudders.

Marcoen Hopstaken

Teamcoach Marcoen Hopstaken is oprichter van Proversie en bedenker van de Wakkerschudworkshop. Begonnen als journalist en sinds 2004 improvisatieprofessional. Marcoen trainde de Lama’s, werkte in de afgelopen jaren met honderden teams en ontwikkelde naast de Wakkerschudworkshop ook de WakkerschudworkshopXL voor zalen tot 300 personen.

Marcoen is als erkend teamcoach opgenomen in het StiR-register van professioneel begeleiders.

Berry van den Bos

Berry van den Bos werkte als ICT-specialist in veel verschillende teams en organisaties. Sinds 2010 coacht en traint hij teams waarbij improvisatie een belangrijk ingrediënt is. In de afgelopen jaren werkte Berry onder andere met sociale wijkteams, ICT-ers en ambtenaren. Berry traint veel theatersportgroepen en acteert regelmatig in het theater, reclames en tv-series.

André Besseling

Andre Besseling is een van de meest ervaren improvisatiespelers van Nederland. Hij begon met improvisatie in 1987 en ontwikkelde concepten voor zakelijke toepassingen van geïmproviseerd theater. Als mede-oprichter van IMPRO-amsterdam, het grootste improvisatiefestival van Europa en schrijver van het boek ‘Theater vanuit het niets’ is hij van grote invloed geweest voor de ontwikkeling van theaterimprovisatie in Nederland.

Richard Roling

Richard Roling begon als grafisch vormgever en improviseert sinds 1993. Hij speelde bij theatergroep De Arrogantjes in theaters en ontwikkelde geïmproviseerde voorstellingen voor het bedrijfsleven en op scholen rondom maatschappelijke en zakelijke thema’s. Als creatieve uitlaatklep speelt hij solo-improvisatie en impro-comedy met de Comedy Cowboys.

Testimonials

 • Geweldige energieke workshop gehad van Marcoen die gericht was op het onderwijs! Hij geeft goede tips en heeft veel ideeën die direct toepasbaar zijn. Ik heb enorm genoten van zijn enthousiasme en frisse kijk op het onderwijs van deze tijd.

  Mascha de Groot Leerkracht PO
 • Een passie voor schoenen en de lievelingskleur van zijn vrouw. Wat heeft dit met het Improvisatie in onze organisatie te maken? Dat leerde Marcoen ons aan de hand van een aantal oefeningen. Leuk en leerzaam."

  Anneke Oosterhuis projectadviseur voor het gerechtsbestuur
 • Naast een vrolijke en zeer gezellige middag, ook met concrete afspraken naar huis gegaan van zaken die we direct anders gaan aanpakken. Compliment hoe Marcoen iedereen van het hoofd in het lichaam weet te krijgen, een tikje uit de comfortzone, maar wel zo dat iedereen er aan mee kan doen en het ook leuk vindt."

  Ward Loggen Hoofd P&O Rechtbank Rotterdam
 • Het is heel knap hoe Marcoen in heel korte tijd diepte in de groep krijgt en je leert te presenteren vanuit persoonlijke kracht. En de sfeer toch nog luchtig weet te houden."

  Sander Hart de Ruyter Manager Digital Development Cross border Solutions bij PostNL
 • Voor onze teamdag zocht ik naar iets leuks en leerzaams. Dit was de perfecte balans. Door middel van allerlei (improvisatie) technieken en oefeningen hebben we veel geleerd over samenwerken, onze rol in de groep, onderlinge communicatie. Maar vooral hebben we heel erg gelachen!

  Sabine van de Wiel Directeur De Kleine Wereld
 • In een ochtend veel geleerd over storytelling. Marcoen neemt je mee in een verhaal en laat je zelf een verhaal vertellen. Na enkele voorbeelden en een modelletje kan je het verhaal eenvoudig zelf verder ontwikkelen.

  Danny Fine Sales manager Benelux
 • We hebben een zeer zinvolle maar ook zeker leuke middag gehad. Een middag met inspanning, ontspanning, confrontatie en vooral ook veel plezier gehad. Het heeft ons uiteindelijk zinvolle inzichten gegeven waar we zeker verder mee gaan. Bedankt Marcoen!

  Jacqueline Timmers Hoofd Detentie en Re-integratie/ Hoofd bureau management ondersteuning bij Ministerie van Justitie en Veiligheid
 • Marcoen heeft bij Xcellent een presentatie gegeven over improviseren. De basisregels daarvoor bieden een handvat voor vele situaties. Door de praktische oefeningen creëert Marcoen een enthousiaste sfeer waardoor de boodschap goed overkomt. Marcoen heeft zich goed voorbereid waardoor de voorbeelden en de uitwerking relevant waren voor de groep. Al met al een erg leuke en tevens zinvolle presentatie.

  Marnix Jan van der Moolen Financieel directeur Xcellent

Ben je op zoek naar een spreker?

Bel of app met 06-53370909 of stuur een e-mail naar actie@proversie.nl

Call Now Button